dijous, 5 de juny del 2008

Poesia a comentar. ZODÍAC III

ZODÍAC
III

Aquesta poesia pertany a Maria-Mercè Marçal, que va néixer el 1952 a Barcelona. Poeta, novel·lista, traductora i assagista. És una dona compromesa amb la política, amb el feminisme i amb la seva própia classe social.
El tema principal d'aquesta poesia és la solitud representada per l’autora.
El poema queda estructurant interiorment en tres parts. La introducció, que consta del primer quartet, ens situa en un espai determinat i ens indica el sentiment de la poetessa. El nus del poema és el segon quartet i ens indica, encara més profundament, com se sent l’autora i la seva lluita per no perdre’s interiorment. La resta del poema forma part de la conclusió on fa referència a la lluita de la poeta per no enfonsar-se i continuar endavant.
El poema en general expressa els sentiments de l’autora a través d’una sèrie d’imatges.
La poesia consta de quatre estrofes amb 4 versos les tres primeres estrofes, i dos versos l'última. La rima es creuda i consonant.
Atenent a les figures retòriques, ens troben amb: “i em marco, amb guix, entorn, els meus confins” hipèrbaton, “la lluna riu” personificació, “baixo al meu pou” metàfora, i “et prenc el cor” metonímia. Un dels elements claus d’aquest poema són els elements màgics com són el destí i les cartes i també “el collaret d’agres estrelles” que representen l’alliberació de l’autora davant aquesta solitud que l’ofega.
En conclusió, la poesia ens transmet la solitud que sent l'autora i elements com el mirall i la lluna són per destacar, ja que simbolitzen el feminisme, la dona.